Bij de typologieën in Het Grote Moestuinierboek ontbreekt de gezonde tuinier. 

Niet dat tuinieren niet gezond is. Of dat gezondheid geen goede reden is om aan een moestuin te beginnen. Integendeel! Elke stap die je buiten de deur zet, is er een in de plus voor je gezondheid en je welbevinden. Twintig minuten per dag buiten en je bent een ander mens, zowel mentaal als fysiek. Dus als je tuin daar de aanleiding toe is, zoveel te beter.

Er is officieel en serieus onderzoek gedaan haar het effect van de natuur/groen/de tuin op een mens. Dat heeft een aantal interessante nieuwe afkortingen opgeleverd, zoals NDD, en DDN. De eerste betekent Nature Deficit Disorder. Het is een aandoening die zeer wijd heerst. Symptomen zijn overgewicht, nervositeit, lusteloosheid, stress. Het goede is dat het antidotum helder is: een dagelijkse dosis natuur, oftewel DDN. De werkzame dosis is bekend: zodra je 20 minuten tot een half uur per dag buiten bent, in een omgeving met groen en zuurstof, dan kun je het tij al keren: je concentratievermogen neemt toe, je creativiteit groeit, de bloeddruk daalt. Hoe groter je dagelijkse dosis natuur, hoe beter de resultaten. Een overdosis is eigenlijk onmogelijk.

In Zuid Korea en Japan zijn er plekken waar je officieel kunt ‘bosbaden’: je ligt dan in een geurig (dennen)bos te ontspannen en op te laden. Maar scharrelen in je tuin is net zo effectief. In die zin is moestuinieren per definitie gezond, nog los van wat je verbouwt in je moestuin. 
Vandaar dat ik geen speciale typologie heb opgenomen voor mensen die uit gezondheidsoverwegingen tuinieren. Dan zou ik moeten beoordelen of de teelt van de ene groente gezonder is dan een andere. Wat had ik dan moeten afwegen? Hoeveel kilojoule je verbrandt tijdens spitten, schoffelen, oogsten, schoonmaken van aardpeer dan wel asperges? Hoeveel vitamines gewassen bevatten? Hoeveel vreugde je eraan beleeft? Het laat zich om te beginnen niet kwantificeren. Verder is de belangrijkste gezondheidswinst al geboekt zodra je de tuin in gaat. Los van of je nu Oost Indische kers teelt of rode bieten.

Toch verdient het gezondheidsaspect van moestuinieren eigenlijk wat meer waardering. Vooral omdat een DDN geen schadelijke bijwerkingen heeft. Dat mag best eens voor het voetlicht gebracht. Eigenlijk is DDN zo effectief tegen zoveel malaise, dat zorgverzekeraars het moestuinieren zouden moeten aanmoedigen.