In het gewone taalgebruik is ‘los’ het tegenovergestelde van ‘vast’. Misschien geldt dat ook nog voor ‘onvast’ Maar het tegenovergestelde van een ‘vaste plant’ is niet een ‘losse plant’,  of een ‘onvaste plant’. In tuinjargon maak je onderscheid tussen ‘vaste planten’ en ‘eenjarige’. Een eenjarige is een plant die binnen één seizoen opkomt, bloeit, zaad maakt en doodgaat. Hopelijk komt volgend jaar uit dat zaad weer nageslacht op, maar dat is een nieuwe generatie eenjarigen. Het is niet dezelfde plant. Vaste planten daarentegen komen jaar na jaar weer terug op dezelfde plek. In de winter zit vaak alleen nog leven in de wortelstelsels en is bovengronds niets meer van de plant te zien, maar in het voorjaar loopt hij dan weer uit, op dezelfde plek als vorig jaar.
Vaste planten zijn (dus) ontzettend makkelijk. Vaste kruiden al helemaal! Je hebt van kruiden niet veel nodig, dus al ruim je maar een klein stukje van je tuin of je vensterbank in voor kruiden, dan heb je al een enorm rendement. (ja, ook in financiele zin, want het onnozelste zakje met bieslook is al net zo duur als een kilo uien, terwijl je best veel ruimte nodig hebt om een kilo uien te telen…)

Top vijf vaste kruiden voor je kruidentuin:
Bieslook: een topplant omdat hij heel snel weer aangroeit en niet gaat woekeren (foto bovenaan).
Munt: ook een topplant, vooral omdat hij eigenlijk niet dood te krijgen is. Mogelijk nadeel: hij gaat je hele tuin door wandelen. Dat kun je ondervangen door hem in een pot te telen.
Rozemarijn: zie de blogpost van gisteren
Bladvenkel: lekker voor in de thee, lekker voor in de soep, lekker voor door de salade. Het is ongeveer de eerste plant die na de winter weer opkomt, en in een milde winter als deze is hij in mijn tuin helemaal nooit weggeweest (tweede foto).
Zuring: in Nederland ondergewaardeerd kruid, maar o, o wat lekker in salades (geen azijn meer nodig, als die zure blaadjes er doorheen zitten), in omeletten, in de soep.
In de bonus: Salie. Ook niet stuk te krijgen en een intense smaak. In thee, in marinades, in sauzen. Leuke bloemen ook.

[meer info over over bieslook: p 66  van Het grote moestuinierboek, meer info over bladvenkel: p. 72, meer info over munt: p. 90. Meer info over zuring: raadpleeg google.]

Heb je vragen of suggesties: elbrich@elbrichfennema.nl.