Verse kruiden staan vermoedelijk bij velen boven aan de lijst van moestuinverlangens. We kopen daarom allemaal regelmatig een potje met verse basilicum, knippen dat leeg, zetten het terug in de vensterbank  en hopen dan er weer nieuwe blaadjes aan zullen groeien.
Dat gebeurt nooit, en dat komt niet omdat je geen groene vingers hebt. Dat komt omdat er veel te veel basilicumplantjes bij elkaar in een te klein potje zitten. Die hebben gewoon veel te weinig ruimte en voeding om allemaal verder te groeien.
De oplossing is (dus) heel eenvoudig: haal die pol basilicum uit zijn pot. Zet hem in een teil of bak met water (dan is het namelijk stukken eenvoudiger om de pol uit elkaar te trekken dan wanneer je met een droge kluit te maken hebt). Terwijl de basilicum zich volzuigt, ga jij op zoek naar 4 potjes en wat tuinaarde of potgrond. Vervolgens trek je de natte kluit uit elkaar in 5 stukken. Mik op niet meer dan vijf plantjes  per potje.

Zet  deze kleine kluitjes in de potjes en vul die aan met potgrond/tuinaarde. Nu heb je vijf potten met basicilumplanten die vermoedelijk allemaal uit zullen lopen. Ah! Pesto, pasta, pistou, caprese: de toekomst is verrukkelijk.


[Meer info over basilicum vind je in HET GROTE MOESTUINIERBOEK op p. 61, meer over planten stekken en vermeerderen vind je op p. 148]

Vragen of suggesties: elbrich@elbrichfennema.nl.