Ja, we kennen allemaal die matjes tuinkerskiemen die je over de sla kunt strooien. Maar bijna niemand weet wat er gebeurt als je tuinkers verder laat groeien dan het stadium van twee kleine kiemblaadjes. Dan worden het vrolijke, warrige plantjes die heel decoratief zijn, lekker pittig (het tenslotte tuinkers) en het mooiste van al: als je ze niet al te kort afknipt, dan groeien ze weer opnieuw aan. Dit kun je wel een keer of vier tot zes herhalen, als je één keer per week knipt. Dan moet je je tuinkers natuurlijk niet op watjes zaaien. Maar gewoon in de volle grond, of in een pot.
Ik weet niet of dit als recept telt, maar deze tuinkers is lekker in, over, op of door elke groene salade, op broodjes kaas, op een ei, uitgestrooid over een (groente) carpaccio. Eigenlijk geschikt voor elk koude gerecht dat nog een beetje pit, volume of je-ne-sai-quoi kan gebruiken.
Ik heb mijn pot een maand geleden gevuld met 7 knoflooktenen op 10 cm diepte, 12 zaadjes van  groene peulen op  3 cm diepte. Bovenop tuinkerszaad met een dun laagje potgrond erover heen. Inmiddels 3 keer geoogst van de tuinkers, 1 keer van de peulenscheuten (ik hoopte dat die ook terug zouden komen, maar helaas…). De  knoflook laat ik in principe doorgroeien, maar als ik een fractie look nodig heb in een dressing, pluk ik van zijn blad.